Składniki:
zgrabna pierś kurczaka,
sos sojowy z grzybkiem,
2-3 marchewki,
sok z 1 cytryny,
2-3 łyżki złocistego miodu,
puszka kiełków sojowych,
1 dymka,
2-3 ząbki czosnku, vegeta, curry
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka lub indyka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj przyprawy (vegeta, curry). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, tak aby otrzymać długie pasy (wszystko jednak zależy od fantazji). Pokrój dymkę. W osobnym rondelku rozpuść miód z sosem sojowym (2-3 łyżki), wyciśniętym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Następnie do sosu przełóż podsmażoną pierś, dodaj dymkę, marchew i na końcu kiełki sojowe. Całość podgrzewaj kilka minut na małym ogniu. Sałatkę najlepiej pozostawić w lodówce na kilka godzin, wtedy wszelkie aromaty i smaki nabierają pełnej mocy. Łakomczuchy oczywiście są zwolnione z tego wymogu.Pałaszujcie ze smakiem:)
Jak podawać?
Można podać z pieczywem czosnkowym.
Uwagi:
Oczywiście proporcje sosu sojowego, miodu i innych składników zależą od indywidualnych gustów.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Finka*** |