Sałatka indyjska - niezaprzeczalnie pyszna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

zgrabna pierś kurczaka,
sos sojowy z grzybkiem,
2-3 marchewki,
sok z 1 cytryny,
2-3 łyżki złocistego miodu,
puszka kiełków sojowych,
1 dymka,
2-3 ząbki czosnku, vegeta, curry

Jak przyrządzić?

Pierś kurczaka lub indyka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj przyprawy (vegeta, curry). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, tak aby otrzymać długie pasy (wszystko jednak zależy od fantazji). Pokrój dymkę. W osobnym rondelku rozpuść miód z sosem sojowym (2-3 łyżki), wyciśniętym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Następnie do sosu przełóż podsmażoną pierś, dodaj dymkę, marchew i na końcu kiełki sojowe. Całość podgrzewaj kilka minut na małym ogniu. Sałatkę najlepiej pozostawić w lodówce na kilka godzin, wtedy wszelkie aromaty i smaki nabierają pełnej mocy. Łakomczuchy oczywiście są zwolnione z tego wymogu.Pałaszujcie ze smakiem:)

Jak podawać?

Można podać z pieczywem czosnkowym.

Uwagi:

Oczywiście proporcje sosu sojowego, miodu i innych składników zależą od indywidualnych gustów.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorFinka***

Sałatka indyjska - niezaprzeczalnie pyszna: Podobne przepisy

Sałatka indyjska - niezaprzeczalnie pyszna: wypróbuj również

Powiązane Tematy