Składniki:
ziemniaki, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz, majonez, śmietana, koperek
Jak przyrządzić?
Ziemniaki (ilość według uznania, ok. 10 szt.) ugotować w całości na półtwardo w łupinkach lub bez. Jeżeli w łupinach, to po ugotowaniu i wystudzeniu obrać. Pokroić w talarki. Zrobić sos: 1 jogurt naturalny duży, 1 małą śmietanę, 4 łyżki majonezu wymieszać. Dodać do smaku sól i pieprz. Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, wsypać do sosu pokrojony koperek (ja lubię dużo).
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, deska do krojenia, miska
Jak podawać?
W misce, najpierw wyłożyć pokrojone ziemniaki, potem zalać sosem.
Uwagi:
Do tej potrawy czosnku i koperku daje się według uznania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | asik |