Składniki:
1/8 l mleka, 5 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 3 szkl. mąki, 2 żółtka, 3/4 kostki masła, 1/2 łyżeczki soli, cukier puder do posypania i powidła do nadziewania rogalików.
Jak przyrządzić?
Drożdże i cukier utrzeć w lekko podgrzanym mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól i posiekać z masłem. Dodać wyrośnięte drożdże i utarte z resztą cukru żółtka, wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować, kroić w kwadraty, smarować powidłami i zwijać w rogaliki. Kłaść na wysmarowaną olejem blachę, posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Niuniulek |