Składniki:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego), 3 łyżki maku
Jak przyrządzić?
Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać łyżkę zimnej wody lub wcześniej schłodzić, to będą się lepiej ubijać). Do piany wsypać cukier i nadal ubijać, aż piana zrobi się połyskliwa. Dodać żółtka i nadal ubijać. Potem kolejno olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.Uwaga! Od momentu wsypania mąki trzeba mieszać ostrożnie, żeby masa nie siadła. Masę wlać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki (najlepiej podłużnej) i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec do wysuszenia się ciasta (wbity w ciasto patyczek musi być suchy), czyli 30-40 minut.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, łyżeczka, łyżka, foremka
Jak podawać?
Najlepiej jest ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto udaje się zawsze (trzeba mieć szczególny talent do popsucia go). Można przełożyć je kremem i wtedy uzyskujemy "dalekiego kuzyna" tortu makowego. Wariantem piegusa jest kokosanka (zamiast maku wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy cukier waniliowy). Bez dodatków uzyskujemy prostą formę biszkoptu, z którym można eksperymentować według uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | małagorzata |