Składniki:
panga np. 4 płaty, oliwa z oliwek, 3 cytryny (cytryn w zależności od tego, ile jest ryby, im więcej ryby, tym więcej cytryn), przyprawa do ryb Kamis
Jak przyrządzić?
Rybę osuszyć i pokroić w poprzek w plastry. Każdy kawałek posypać z obu stron przyprawą do ryb. Dno żaroodpornego naczynia polać oliwą z oliwek, żeby było natłuszczone. Następnie cytrynę wyszorować szczoteczką i pokroić w cienkie plastry, wyciągając pestki. Wyłożyć całe dno naczynia plastrami cytryny, następnie układać warstwę ryby posypanej przyprawą i kolejną warstwę plastrów cytryny. Druga warstwa cytryn nie musi być gruba i gęsto przykrywać ryby. Wszystko polać oliwą i skropić sokiem z połówki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min w temp. 200 stopni.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż itp. - wszystko macie w szafkach kuchennych.
Jak podawać?
Ryba wyśmienicie smakuje z ryżem curry (do garnka z wodą wsypać opakowanie curry i 2 łyżki vegety, gdy woda się zagotuje, wkładać woreczki ryżu). Ryż będzie miał specyficzny smak i ładny kolor. Można też podawać z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka.
Uwagi:
Ryby i cytryny w ilości na oko, jak ktoś preferuje bardziej kwaśny smak, polecam więcej cytryn, gdy łagodniejszy - mniej. Smak ryby będzie miał nutkę gorzką, co powoduje skórka cytrynowa. Dlatego np. na 3 cytryny 1,5 można obrać ze skórki. Koniecznie rybę polać sosem cytrynowym, który się wytworzy w naczyniu. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | AnuleQ :) |