Składniki:
boczek wędzony trochę mniej tłusty,
jaja,
coś w typie vegety
Jak przyrządzić?
Boczek w plastrach nie za cienkich ułożyć na dnie naczynia. Boczek musi być słony. Wypiec w piekarniku (ale nie na wiór), co powinno zająć 15 min. Następnie odlać wytopiony tłuszcz, a pewnie będzie dużo.Na to, co zostało, wlać jaja przprawione i zapiec do skutku.Jaja w całości lub rozbełtane.
Jak podawać?
Równie szybko jak się robi.
Uwagi:
Cały problem, jaki miałem, to równomierna metoda zapiekania dla całego naczynia. Robiłem to w blasze do pieczenia ciasta, 8 jaj na cztery osoby. Wiadomo, gusta nie podlegają dyskusji, ale oliwki pokrojone w połówki i wrzucone na wierzch - palce lizać. Następne będą ziołowe przyprawy.Proste, znaczy robota dla leniwego chłopa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | jurek |