Bez zakalca - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 3 jajka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, pół słoika powideł morelowych, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, pół szklanki oleju słonecznikowego, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu.
Masa: budyń waniliowy (najlepiej taki na 3 szlanki mleka), masło 3/4 kostki (śmietankowe), kilka łyżek advocata lub innego słodkiego likieru.
Polewa: 1 czekolada mleczna, 3-4 łyżki mleka, 1 łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Ciasto: wszystkie składniki zmiksować razem (powidła również). Wyłożyć na blaszkę - nie formę do keksu czy babki - i piec, nastawiając piekarnik na grzanie od spodu. Kiedy urośnie i zaczną pojawiać się bąble, poczekać jeszcze 7 minut i przełączyć piekarnik na grzanie ogólne na 10-15 minut. Powinno być w piekarniku jak najdłużej, dzięki temu, że jest olej i powidła, nie będzie suche. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i po 5 minutach wyjąć.Masa: gotujemy budyń, dając pół szklanki mniej mleka niż w przepisie. Kiedy ostygnie, miksujemy z masłem i likierem. Kładziemy na ostygnięte ciasto.Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondlu, wkładając do garnka z wodą i gotując. Gdy się rozpuści, dodajemy masło, mleko i przez chwilę gotujemy. Gąrącą polewę dajemy na masę, robiąc wzorki wg upodobania.Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą".

Uwagi:

Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, żeby masa nie była zbyt miękka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt20 zł
AutorMonik

Bez zakalca: Podobne przepisy

Bez zakalca: wypróbuj również

Desery, których nie musisz piec!

... Marzeniem każdej początkującej kucharki są pyszne ciasta, które po wyjęciu z piekarnika nie okażą się klapą i zakalcem. Prawdę powiedziawszy, nie wszyscy mają dar do robienia ciast ...

dawno temu

Dobre rady na kurzy móżdżek

... . Jeśli jednak babci nigdy nie udało się ciasto bez zakalca a mamusia jest zdeklarowaną abnegatką, córka wiedzy musi zasięgać skądinąd. I tu w sukurs przychodzi jej na przykład pismo o wyjaśniającej wszystko nazwie „Dobre Rady”... ... . Jeśli ...

dawno temu

Pączki serowe

... w kuchni i starać się zminimalizować ryzyko wyjścia przysłowiowego zakalca, możemy iść do pierwszej z brzegu cukierni i rozsmakowywać się w wielu znakomitych deserach. Jednakże i takie postępowanie ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Pieczenie ciasta Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że klei się do rąk. Aby tego uniknąć, wystarczy natłuścić dłonie olejem.Aby uniknąć zakalca, wierzch ciasta z owocami smarujemy ubitym białkiem ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... się do uniknięcia zakalca oraz zbyt grubej i twardej skorupy na powierzchni wypieku. Mając na uwadze podstawowe zasady dotyczące wytwarzania drożdżowych wypieków, zapoznaj się z przepisem na babkę ... puszysty i pozbawiony zakalca. Pod koniec ...

dawno temu

Dla każdego coś miłego

... wypadło. Spędziłam dosyć ponury, samotny wieczór, jedząc własnoręcznie upieczone ciasto z zakalcem. Nie wypełniała mnie wtedy bynajmniej radość życia, wypełniała mnie złość na wszystkie wyjątkowe ... się z nieprzyjemnymi sprawami, które ...

dawno temu

"Dziewiąty diament", Kylie Fitzpatrick

... Powieść ta przypomina miejscami ładnie opakowane ciasto z zakalcem w środku. Problem w tym, że zabrakło autorce pomysłu, jak z niebanalnej historii uczynić wciągającą opowieść. Wszystko zaczyna ...

dawno temu

Ciasto blok

... się zakalcem. Jak wiadomo, istnieje wiele przestróg mających na celu uniknięcie takiej sytuacji, jednakże ich przestrzeganie i tak nie jest gwarantem udanego wypieku. Nic w tym dziwnego, że mogąc ...

dawno temu

Jest taki dzień…

... a piernik miewa zakalec, tak każda rodzina to osobne indywiduum – im liczniejsze, tym bardziej skomplikowane. Nie oczekuj więc przy stole wyłącznie suszenia zębów i harmonijnego chóru kolędników ...

dawno temu

Powiązane Tematy