Składniki:
Ciasto: 3 jajka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, pół słoika powideł morelowych, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, pół szklanki oleju słonecznikowego, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu.
Masa: budyń waniliowy (najlepiej taki na 3 szlanki mleka), masło 3/4 kostki (śmietankowe), kilka łyżek advocata lub innego słodkiego likieru.
Polewa: 1 czekolada mleczna, 3-4 łyżki mleka, 1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować razem (powidła również). Wyłożyć na blaszkę - nie formę do keksu czy babki - i piec, nastawiając piekarnik na grzanie od spodu. Kiedy urośnie i zaczną pojawiać się bąble, poczekać jeszcze 7 minut i przełączyć piekarnik na grzanie ogólne na 10-15 minut. Powinno być w piekarniku jak najdłużej, dzięki temu, że jest olej i powidła, nie będzie suche. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i po 5 minutach wyjąć.Masa: gotujemy budyń, dając pół szklanki mniej mleka niż w przepisie. Kiedy ostygnie, miksujemy z masłem i likierem. Kładziemy na ostygnięte ciasto.Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondlu, wkładając do garnka z wodą i gotując. Gdy się rozpuści, dodajemy masło, mleko i przez chwilę gotujemy. Gąrącą polewę dajemy na masę, robiąc wzorki wg upodobania.Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą".
Uwagi:
Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, żeby masa nie była zbyt miękka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Monik |