Składniki:
2 szklanki bułki tartej,
2 kg jabłek,
2 czekolady mleczne,
1/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych,
8 łyżeczek cynamonu,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki soku z cytryny,
pół kostki masła
Jak przyrządzić?
Na dużej patelni roztopić pół kostki masła, następnie wsypać dwie szklanki bułki tartej, 7 minut smażyć.Kolejno posypać 3 łyżeczkami cynamonu, wymieszać. Potem wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. 2 kg jabłek bez obierania pokroić w części średnio grube, długości około 7 cm (jabłko na 4 ćwiartki, ćwiartkę na 4-8 części w zależności od wielkości jabłka). Połowę jabłek poukładać na warstwie pierwszej. Drugą połowę należy umieścić na patelni i smażyć na masę - około 15 min. Do gotowej masy dołączyć orzechy włoskie. Mus z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego jako trzecią warstwę. Kolejno 2 czekolady mleczne roztopić w rondelku. Płynną czekoladą polać całość naczynia żaroodpornego. Następnie posypać 5 łyżeczkami cynamonu oraz polać 2 łyżeczkami soku z cytryny. Wierzch naczynia żaroodpornego wyłożyć cukrem (4 łyżki), który podczas pieczenia zamieni się w pyszny karmel. Naczynia żaroodpornego oczywiście nie zamykać. Włożyć do piekarnika na około 20-30 minut bez przykrywki.
Jak podawać?
Zapiekankę jabłkową najlepiej podawać w miseczkach, polewając łyżką miodu i dekorując czekoladkami bombonierkowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | polinpaw |