Składniki:
ok. 7-10 ugotowanych klusek (dzień wcześniej),
ugotowane wcześniej mięso lub kiełbasa,
kilka pieczarek poszatkowanych,
cebula i papryka (konserwowa lub świeża),
margaryna lub masło,
ok. 20 dag sera żółtego
Jak przyrządzić?
Kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy cebulę z papryką razem, później osobno poszatkowane pieczarki podsmażamy i solimy, jeśli nie mamy mięsa, to kroimy w drobną kostkę kiełbasę i też ją podsmażamy. Na końcu kroimy twarde kluski w plasterki i je także troszeczkę podsmażamy. Jeśli już są lekko podsmażone, ustawiamy na bardzo mały ogień i wrzucamy wszystko równomiernie na wierzch, a na to trzemy ser i już nie mieszamy. Podpiekamy całość ok. 15 min (aż od spodu kluski spieką się w całości). I już wystarczy zsunąć na talerz i ew. polać keczupem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | mamka |