Składniki:
2 jajka, mąka, woda, sól, pieprz, ziemniak surowy, cebula, kiełbasa podwędzana, ser, olej
Jak przyrządzić?
Najpierw kroimy kiełbasę w kostkę, wraz z cebulą smażymy na oleju i przekładamy na talerz. W międzyczasie rozbijamy dwa jajka i ubijamy je z niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek) oraz odrobiną mąki (2-3 łyżki). Następnie kroimy ziemniaka w plastry i smażymy z obu stron, trzeba uważać, by nie spiec ich za bardzo, ponieważ gdy będą już prawie usmażone, wylewamy na nie przygotowaną masę jajeczną, na to wszystko kładziemy usmażoną cebulkę i kiełbasę oraz ser potarty lub w plastrach. Omlet skladamy na pół, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aby rozpuścił się ser, ściągamy z ognia i na talerz. Smacznego:)
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, nóż, deska do krojenia, widelec do rozbicia jajek
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z keczupem, ale oczywiście wg gustu można podawać z sosem majonezowym, tatarskim - jak kto lubi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | ann |