Składniki:
2 piersi kurczaka (lub 4 sznycle z indyka),
4 plastry wędzonej szynki,
4 plastry żółtego sera,
serek topiony,
kilka różyczek brokuła,
trochę śmietany,
koperek,
sól, pieprz,
czosnek granulowany,
olej
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka przekrawam na pół, tak żeby z jednej powstały dwa kotlety, i rozbijam je dość cienko, następnie przyprawiam je z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem i odstawiam do lodówki przynajmniej na 30 min, żeby przeszły smakiem przypraw. Następnie na każdy kotlet układam plasterek szynki i sera, i zwijam w roladki (najpierw zawijam brzegi do środka, tak żeby nic bokami nie wychodziło, a potem całość zwijam w rulonik). Tak przygotowane roladki obsmażam z każdej strony (nie zawijam ani sznurkiem, ani nie spinam wykałaczkami, ale jeśli nie macie wprawy w zwijaniu rolad, to polecam wykałaczki), podlewam wodą, tak żeby prawie przykryła mięso, dodaję kostkę rosołową i duszę ok. 30 min. Następnie trzeba na odrobinie masła zeszklić garść drobno podzielonych różyczek brokuła i dodać do rolad razem z 1 serkiem topionym śmietankowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i 2 łyżkami śmietany, dusić, aż sos zgęstnieje - i gotowe.
Potrzebne przybory:
podstawowe jak w każdej kuchni
Jak podawać?
Z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem albo z kluskami śląskimi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | śrubka |