Składniki:
Ciasto: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. cappuccino orzechowego Mokate w proszku, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki wody, łyżka proszku do pieczenia.
Do przełożenia: 1/2 l śmietany 30%, 1 galaretka cytrynowa, Śnieżka, 2 łyżki cappuccino, 2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Ciasto:ubić pianę z białek, dodając cukier. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do nich ubitą pianę, wymieszane mąki, cappuccino i proszek do pieczenia. Piec w tortownicy, po upieczeniu przekroić na pół.Przełożenie: galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem i Śnieżką, dodać cappuccino. Połączyć z tężejącą galaretką.Masą przełożyć ciasto w kolejności: ciasto, masa, ciasto, masa, a na wierzchu posypać startą na tarce czekoladą.
Uwagi:
Jeżeli ciasto pieczone jest w małej tortownicy i dobrze wyrośnie, wtedy można je podzielić na 3 części.Proponowałabym na początku, przed sporządzeniem ciasta rozpuścić galaretkę, bo musi ona wystygnąć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Dzika |