Składniki:
1/2 szkl. mleka, 2 łyżki kakao, 20 dag mąki, szkl. cukru, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jaja, 2 łyżki wódki, tabliczka mlecznej czekolady, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, sól.
Jak przyrządzić?
Margarynę, mleko, kakao i cukier podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czs mieszając, kiedy wzystko się połączy, zdjąć z ognia, ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz wódkę. Z białek, szczypty soli ubić sztywną pianę. Połączyć z ciastem. Podłużną formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 180 stopni. Przestudzić, oblać roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Niuniulek |