Arbuzto jeden z najchętniej jedzonych latem owoców. Jednak pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić takiego, który nie nadawał się do jedzenia. Rozumiem waszą frustrację. Jak więc wybrać taki owoc, który nie będzie ani przejrzały, ani niedojrzały?
Jest kilka możliwości:
1. Przyłóżcie ucho do arbuza i spróbujciepobębnić w niego palcami. Usłyszycie dudniący dźwięk, który jest świadectwem dojrzałości arbuza. Jeśli zaś usłyszycie solidny, pewny dźwięk, to znak, że arbuz wciąż jest niedojrzały. Zaufajcie swoim instynktom. Po nabraniu wprawy na pewno będzie to dla was łatwe.
2. Spójrzcie na rozmiar.Unikajcie mniejszych arbuzów, gdyż jest niewiele małych, a dojrzałych. Jeśli więc jakiś owoc jest mniejszy niż inne, omińcie go i wybierzcie przynajmniej średniej wielkości arbuz.
3. Popatrzcie na paski.Jeśli arbuz ma wyróżniające się paski, na pewno jest niedojrzały. Dojrzały owoc będzie całkiem jednolicie zielony z małym kontrastem między paskami.
4. Spójrzcie na spód.Jeśli jest onbrudnobiały lub żółty, arbuz jest zapewne dojrzały. Jeśli jest biały na pewno nie będzie dojrzały.
Trzeba też wiedzieć, że arbuzy w przeciwieństwie do innych owoców, nie dojrzewają po tym, jak są zerwane. Nie kupujcie więc niedojrzałego owocu z myślą, że dojrzeje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze