Składniki:
- 100g masła lub margaryny,
- 3 jajka,
- 160g cukru,
- 180g płatków owsianych górskich,
- 180g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 mleczna czekolada,
- 75ml mleka,
- do formy: 30g płatków owsianych górskich.
Jak przyrządzić?
Uprażyć płatki do posypania formy na suchej patelni, nastawić piekarnik na 175 stopni. Natłuścić podłużną formę o pojemności około 1,5l. posypać prażonymi płatkami. Stopić tłuszcz i ostudzić, ubić jajka z cukrem (ręcznie lub w mikserze), wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i posikaną czekoladę. Dodać do ubitych jajek, wmieszać mleko i tłuszcz i wymieszać. Wlać ciasto do formy, piec w dolnej części piekarnika przez około 50 min.
Jak podawać?
Babkę zamieniamy w tort układając na niej lody posypane czekoladą i udekorowane owocami. MNIAM!!! Smacznego!
Uwagi:
Możemy zwiększyć zawartość błonnika w cieście zamieniając 60g płatków osianych na 20g otrębów owsianych. Dalej postępujemy jak w przepisie.Przed wyjęciem pozostawić ciasto przez parę minut w formie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Asiul |