Składniki:
6 jajek, 6 łyżek oleju, 1 łyżka soku z cytryny lub octu, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 większe jabłka
Jak przyrządzić?
Żołtka, olej, sok z cytryny lub ocet i trochę cukru dobrze wymieszać łyżką i odstawić. Ubić białka z resztą cukru. Do wymieszanych żółtek dodać mąkę z proszkiem, obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka i pianę. Wymieszać składniki łyżką delikatnie, ale tak aby składniki się połączyły. Czasami widać małe grudki, nie trzeba się przejmować, w pieczeniu się wszystko ureguluje. Piec około 1 godziny, z tym że w elektrycznym piekarniku czas jest krótszy. Wszyscy wiedzą, jak ich piekarnik piecze. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Uwagi:
Ciasto przeznaczone na tortownicę o średnicy 27 cm, czyli tę większą tradycyjną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy, jak pokroisz |
Autor | Boba |