Sk艂adniki:
makaron farfalle (kokardki), najlepszy w艂oski, 100% semoliny, puszka pomidor贸w w zalewie, kartonik sosu pomidorowego, czosnek, oregano, s贸l, cukier, chili, oliwa z oliwek, parmezan
Jak przyrz膮dzi膰?
Rozgrzewamy na patelni oliw臋, wrzucamy pokrojony czosnek (plasterki). Chwil臋 grzejemy, tak aby nie przypali膰 czosnku, tylko go zez艂oci膰. Dodajemy sos i pomidory, co nieco cukru, s贸l. Grzejemy na niewielkom ogniu, pomieorki rozduszamy widelcem (jak kto woli, mo偶e je wcze艣niej zmiksowa膰). Po 10 min dodajemy oregano, grzejemy jeszcze 10 min. Na koniec dodajemy chili. Makaron gotujemy wg przepisu na torebce:-).Nie przelewamy zimn膮 wod膮 (!), 偶eby si臋 nie klei艂, mo偶na doda膰 do niego troch臋 oliwy z oliwek. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Potrzebne przybory:
Na sos najlepszy jest wok...
Jak podawa膰?
Albo od razu na talerze, albo w misce makaron i w woku sos. Parmezan do posypania w miseczce.
Uwagi:
Przyprawy i ilo艣膰 czosnku - trzeba wypracowa膰 w艂asny smak.Parmezan nie jest konieczny. Mo偶na doda膰 bazyli臋 i oregano b膮d藕 opcjonalnie sam膮 bazyli臋.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Maja |