Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny, puszka białej i puszka czerwonej fasoli, 6 ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę), opakowanie (450 g) włoszczyzny mrożonej, 2 kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy (wystarczy mała puszka), zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Podsmaż na oleju mięso mielone i trochę je posól. Kiedy będzie już obsmażone, zalej je 1,2 litra wody i wrzuć kostki rosołowe, ziemniaki i włoszczyznę (prosto z torebki). Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć do zupy czerwoną i białą fasolę razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i łyżkę ziół prowansalskich. Gotuj jeszcze około 15 minut. Jeśli chcesz, dodaj sól i pieprz do smaku.
Uwagi:
Pyszna zupa na zimę!Jest dość gęsta, więc można dodać trochę więcej wody niż w przepisie.Bardzo pożywna... tylko że kaloryczna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aerie |