Składniki:
Ziemniaki, pieczarki, cebula, kiełbasa (obojętnie jaka), ser zółty, pomidory lub jakiekolwiek warzywa, jakie mamy w lodówce, np. kukurydza, goszek itd.
Ilość składników według upodobań.
Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka... Dowolne, co kto lubi!
Jak przyrządzić?
Do dość dużej brytfanki wlewamy nieco oliwy, wszystkie składniki kroimy w średniej grubości plastry i układamy warstwowo: ziemniaki, pieczarki, kiełbasa, cebula, pomidory i powtarzamy: ziemniaki, pieczarki... aż do zapełnienia brytfanny. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Przykrywamy i do piekarnika na średni ogień, do momentu aż położone u góry ziemniaki będa mięciutkie. Pod koniec kładziemy zółty ser i chwilkę zapiekamy.Każdą warstwę posypać przyprawami.
Jak podawać?
Można ją podawać z keczupem, sosem czosnkowym lub jakimkolwiek innym.Osobiście polecam keczup.
Uwagi:
Dodając niewielką ilość oliwy, nie bać się, że potrawa się przypali, gdyż podczas pieczenia pieczarki i pomidory puszczą wystarczającą ilość wody, aby potrawa się pięknie dusiła.Do zapiekanki można dodać wszystko: jajko, szynkę, kotlety, mięso (jakiekolwiek), czyli wszystko, co nam zalega w lodówce.Pycha!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | kasia |