Składniki:
kromka ciemnego, tostowego chleba,
twaróg trzykrotnie mielony, niesolony
kawałek średnio przerośniętego bekonu
Jak przyrządzić?
Tost opiekamy w tosterze, bardzo krótko, tak aby tylko skórka zrobiła się chrupiąca, smarujemy twarogiem. Kanapka może poczekać (zakładamy, że jej nikt nie podwędzi, jak się na chwilę odwrócimy).Bekon kroimy w cienkie paseczki, objętość powinna być na jedną kanapkę, czyli garstka, może półtorej.Bekon smażymy na malutkim ogniu długo, często mieszając, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie rumiane i wspaniale pachnące.Plasterki bekonu kładziemy na kanapkę i już!
Potrzebne przybory:
Jak ja nie lubię tego okienka - patelnia i osoba gotująca, toster też się przyda.
Jak podawać?
Na talerzu i na ciepło, sałata lodowa obok mile widziana.
Uwagi:
Obowiązkowo do tego musi być ogórek kiszony, który łamie swoją kwaskowatością delikatność kanapki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | duza |
Autor | Martana |