Składniki:
500 g scampi (raki lub jak chcecie - duże krewetki),
1/2 szkl. przecieru pomidorowego,
1/2 szkl. śmietany,
oliwa, czosnek, sól, pieprz,
300-400 g ryżu
Jak przyrządzić?
Najpierw wyczyścić scampi (tak aby nie rozgnieść). Ryż ugotować, odcedzić i odstawić.Na dużej patelni podgrzać oliwę, czosnek (nie przypalić), dodać przecier pomidorowy i gotować 5 min. Dodać scampi i gotować jeszcze 5 min (zostawić 2 lub 3 do dekoracji). Na koniec wlać śmietanę (już nie gotować), przyprawić wg gustu. Dodać ryż i wszystko razem wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki i przybrać pozostałymi scampi (całe, razem z głową).Smacznego!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | cucciola25 |