Składniki:
3 garście liści szpinaku (najlepiej, jak są to młode listki),
awokado,
paczka paluszków krabowych,
2-3 jajka ugotowane na twardo.
Sos:
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cukru,
4-5 łyżek oleju,
2-3 łyżki majonezu
Jak przyrządzić?
Szpinak wcześniej sparzyć, odcedzić i drobno posiekać.Awokado rozdrobnić widelcem. Ugotowane na twardo jajka pokroić drobno.Kraby pokroić drobno.Wszystko razem wrzucić do salaterki. Składniki sosu (oprócz majonezu) wymieszać dokładnie razem w szklaneczce lub kubeczku i wlać do salaterki.Dodać majonez.Wszystko razem wymieszać.Smacznego!
Uwagi:
Ta sałatka może służyć jako dip do chipsów lub innych potraw, jeżeli nie dodamy do niej krabów.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lui |