Składniki:
200 ml śmietany,
5 łyżek cukru,
4 żółtka,
50 dag sera mascarpone,
20 dag podłużnych biszkoptów,
4 łyżki mocnej kawy,
4 łyżki likieru amaretto,
kakao w proszku
Jak przyrządzić?
Ubić na sztywno śmietanę z jedną łyżką cukru. Żółtka z resztą cukru trzeć na kogel-mogel, stosując najszybsze obroty miksera. Dodawać do tego po jednej łyżce mascarpone, a potem ubitą śmietanę przy znacznie mniejszej mocy. W foremce ułożyć biszkopty. Skropić je, ale oszczędnie, mieszanką kawy i likeru oraz posmarować kremem. Posypać z wierzchu kakao, wstawić do lodówki na 2 godziny, a potem zjeść z zapałem.
Jak podawać?
Podawać na tacy lub wielkim talerzu, półmisku i dookoła obsypać kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | porcja 230 |
Autor | ...:::keny:::... |