Składniki:
kostka masła ekstra, 1,5 szklanki mleka, szklanka cukru, cukier waniliowy, opakowanie mleka w proszku (50 dag), 4 łyżki kakao, 3 paczki herbatników, pół szklanki rodzynek, pół szklanki płatków migdałowych, pół szklanki pokrojonych orzechów
Jak przyrządzić?
Zagotować masło i pół szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mleko w proszku przesiane przez sitko i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać połamane herbatniki i bakalie. Wymieszać. Wysmarować masłem podłużną foremkę (keksówkę). Przełożyć masę do foremki. Gdy wystygnie, włożyć do lodówki.
Uwagi:
Przygotuj blok dzień wcześniej i zostaw go na noc w lodówce, aby nabrał właściwej konsystencji.Po schłodzeniu blok pokrój na plastry.Dodatek bakalii nie jest konieczny, ale niewątpliwie uatrakcyjni smak i wygląd deseru, a także zwiększy jego wartośc odżywczą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 779 |
Autor | anka |