Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół łopatki i szynki), ok. 10 grubszych (2 mm) plastrów dużej szynki - np. staropolskiej, śmietana, przecier pomidorowy, sól, pieprz, mieszanka przypraw do mięsa mielonego, ser do posypania przy zapiekaniu (pasuje edam), łyżka oliwy, woda
Jak przyrządzić?
Mięso przyprawić, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po godzinie mięso nakładać na plastry szynki i zawijać, układać ciasno w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć i zapiekać ok. 20 minut w temp. 150 stopni. Po tym czasie wyjąć na chwilę z piekarnika, żeby troszkę ostygło, zalać śmietaną wymieszaną z przecierem. Posypać obficie serem, nakryć naczynie i znowu do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 25 minut, na koniec odkryć na ok. 5 minut, żeby ser się przyrumienił. Smacznego!
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Z zapiekanymi ziemniaczkami i mizerią! mniami!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |