Zapiekane roladki zawijane w szynce z serem:) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół łopatki i szynki), ok. 10 grubszych (2 mm) plastrów dużej szynki - np. staropolskiej, śmietana, przecier pomidorowy, sól, pieprz, mieszanka przypraw do mięsa mielonego, ser do posypania przy zapiekaniu (pasuje edam), łyżka oliwy, woda

Jak przyrządzić?

Mięso przyprawić, dodać 3 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po godzinie mięso nakładać na plastry szynki i zawijać, układać ciasno w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć i zapiekać ok. 20 minut w temp. 150 stopni. Po tym czasie wyjąć na chwilę z piekarnika, żeby troszkę ostygło, zalać śmietaną wymieszaną z przecierem. Posypać obficie serem, nakryć naczynie i znowu do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 25 minut, na koniec odkryć na ok. 5 minut, żeby ser się przyrumienił. Smacznego!

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Z zapiekanymi ziemniaczkami i mizerią! mniami!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia

Zapiekane roladki zawijane w szynce z serem:): Podobne przepisy

Zapiekane roladki zawijane w szynce z serem:): wypróbuj również

Powiązane Tematy