Składniki:
225 g mąki wzbogaconej środkami spulchniającymi,
łyżeczka proszku do pieczenia,
25 g cukru,
100 g suszonych moreli drobno posiekanych,
1 banan utłuczony z łyżką soku z pomarańczy,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej drobno startej,
300 ml mleka,
1 jajko roztrzepane,
3 łyżki oleju,
2 łyżki mąki owsianej,
miód lub syrop klonowy do podania
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Zagłębienie w specjalnej blaszce do pieczenia wyłożyć 10 papierowymi foremkami (jeśli nie, to nakładać na blaszkę łyżką muffiny).Mąkę i proszek przesiać do miski, pozostałe na sicie łuski wsypać również.Dodać cukier, morele i dokładnie wymieszać.Następnie wrzucić banana, skórkę z pomarańczy, mleko, jajko, olej. Wymieszać na gładką masę, którą równo rozdzielić i wyłożyć na foremki.Posypać odrobiną mąki owsianej i piec 25-30 minut, aż muffiny dobrze wyrosną.
Jak podawać?
Podawać na ciepło polane miodem lub syropem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Autor | Emilka |