Składniki:
500 g ziemniaków,
pół szklanki mleka,
ćwierć kostki masła,
pół małej, czerwonej cebulki,
3-4 plasterki wędzonego boczku,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i kroimy na drobne kawałki.Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę i gotujemy, aż zrobią się miękkie.Mleko podgrzewamy.Masło roztapiamy (nie na ciekły tłuszcz, ale tak aby było miękkie)Boczek i cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.Miękkie ziemniaczki odcedzamy i łączymy z masłem i mlekiem.Miksujemy na aksamitną masę.Dodajemy boczek z cebulką.Wszystko mieszamy łyżką.
Potrzebne przybory:
mikser, łyżka, garnek, nóż
Jak podawać?
Z mięsem i jarzynką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nana |