Składniki:
Około 2,5 litra wody, porcja rosołowa, 1 kg kurzych łapek, ziemniaki, marchew, pietruszka, kasza jęczmienna, liść laurowy, przyprawa do potraw Kucharek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cebula, smalec, mąka, kostka rosołowa
Jak przyrządzić?
Ugotować wywar (woda, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu, liść laurowy, kurze łapki). Gotować, aż łapki będą miękkie (trzeba sprawdzić widelcem). Dorzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę. Razem z tym wsypać około 1,5 łyżki kaszy jęczmiennej przepłukanej na sitku. Gotować przez jakieś 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać kostkę rosołową i zrobić zasmażkę. Na patelni rozpuścić trochę smalcu, podsmażyć cebulkę i dosypać szczyptę mąki. Zamieszać. Wlać to do zupy. W razie potrzeby doprawić Kucharkiem. Posypać pietruszką. Smacznego!
Jak podawać?
Gorący, zaraz po ugotowaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | najax |