Składniki:
woreczek szpinaku (jeśli używamy mrożonki),
1 mozzarella,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
oliwa z oliwek,
trochę mleka i śmietany 18%,
1 łyżka masła,
przprawy: sól, pieprz, bazylia
Jak przyrządzić?
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli będą lekko szkliste, dodajemy łyżkę mąki i trochę mleka. Mieszamy do uzyskania lekkiej konsystencji tzw. zasmażki, pilnując, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy szpinak (najlepiej już rozmrożony i odsączony z wody). W momencie gdy szpinak będzie podgrzany, dodać masło oraz trochę śmietany (szpinak uzyska wówczas kremowozielony kolor). Doprawić wg uznania. Ja używam dużo pieprzu dla pikantnego smaku. Tak podsmażony i przprawiony szpinak wylać do naczynia żaroodopornego, położyć na wierzch pokrojoną w plasterki mozzarellę i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Gdy ser lekko stopnieje, można podawać!
Jak podawać?
Najprościej - w naczyniu, w którym był zapiekany. Szpinak postawić na desce i każdy będzie częstował się wg uznania. Można również na wierzch ryby lub mięsa położyć dowolną ilość szpinaku...
Uwagi:
Smaczny dodatek do ryby albo piersi z kurczaka. Smakuje również jako tzw. starter - z grzankami, pomidorami i czerownym winem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | mrówka |