Składniki:
0,5 kg schabu baz kości (ok. 7 plastrów), 100 g suszonych śliwek kalifornijskich, 4 cebule, 2 łyżki szkockiej whisky, sól, vegeta
Jak przyrządzić?
Śliwki zalewamy pół litra wrzątku i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obtaczamy plastry schabu w mące i podsmażamy. Następnie kroimy cebulę (niezbyt drobno) i smażymy (oddzielnie, nie ze schabem). Do rondla wkładamy połowę smażonych plastrów schabu, na to kładziemy połowę cebuli podsmażonej, na to znowu schab i resztę cebuli. Wszystko zalewamy wodą ze śliwkami i dusimy 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy szkocką whisky (ewentualnie inny, podobny alkohol). Dusimy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.
Jak podawać?
Z ziemniakami i surówką.
Uwagi:
Nigdy nie próbowałam tego dania z innym alkoholem niż szkocka, ale danie jest pyszne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | chyba średnia;) |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Gosia |