Składniki:
Na biszkopt:
1/2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka kakao ciemnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa:
2 budynie śmietankowe,
1/2 litra mleka,
1 kostka margaryny Kasia.
Krem:
4 łyżki cappuccino orzechowego lub czekoladowego,
1/2 litra mleka,
2 śnieżki (może być bita śmietana - jeszcze lepsze),
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Na wierzch:
czekolada gorzka
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Jak będzie sztywna, dodajemy żółtka i cukier. Chwilę ubijamy. Następnie dodajemy powoli mąkę tortową, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Nadal ubijamy chwilę. Pod koniec łączenia składników dodajemy ocet. Wylewamy na blachę prostokątną i pieczemy około 30 minut.Masa: Ugotowany budyń ucieramy z margaryną.Krem:Śnieżkę lub bitą śmietanę ubijamy z dodatkiem mleka na sztywno. Dodajemy cappuccino orzechowe lub czekoladowe. Nadal ubijamy. Pod koniec ubijania wlewamy do kremu żelatynę rozpuszczoną w wodzie.Kolejność:Na upieczony biszkopt smarujemy masę budyniową,na masę wlewamy krem,na krem zetrzeć czekoladę.
Potrzebne przybory:
mikser, miska
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | magda |