Składniki:
Ciasto na omlety: 4 jaja, 4 łyżki mąki, pół łyżeczki soli, pieprz.
Farsz szpinakowy: 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub szpinak świeży - jak kto woli, 3 ząbki czosnku, mała cebulka, 3 łyżki śmietany 18%, masło, sól, pieprz (jeśli chcemy bardziej pikantne, polecam dodanie sera pleśniowego typu lazur ok. 15 dag),
starty ser żółty ok. 30 dag,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ciasto: ubijamy mikserem białka z solą na sztywno, następnie dajemy żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy. Smażymy omlety.Farsz: na patelni roztapiamy masło, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną bardzo drobno cebulkę, smażymy. Następnie dodajemy szpinak. Wszystko dusimy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wykonanie: omlet układamy na talerzu, posypujemy po wierzchu startym serem, następnie nakładamy farsz, posypujemy ponownie serem i składamy na pół. Gotowe od razu do jedzenia, można jeszcze je np. zapiec w mikrofalówce minutkę, wtedy serek przepysznie się ciągnie. Smacznego :)
Potrzebne przybory:
patelnia, mikser, miska
Jak podawać?
Na gorąco i z sercem :))))
Uwagi:
Mam nadzieje, że będzie smakowało, świetne na tort omletowo-szpinakowy :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lillith |