Składniki:
dzwonka pstrąga, cienkie plasterki wędzonego boczku, wódka jałowcówka, owoce jałowca, sól, gałązki jałowca do wrzucania na rozgrzany żar
Jak przyrządzić?
Kawałki pstrąga (4-5 cm) skrapiamy obficie wódką jałowcówką lub dżinem, solą i roztartymi kilkoma owocami jałowca. Całość odstawiamy na 1-2 godz. Po tym czasie każdy z kawałków pstrąga zawijamy w cienki plasterek boczku wędzonego i przebijamy wykałaczką. Układamy na grillu, najlepiej na aluminiowe tacki, i grillujemy z obu stron.Podajemy z bagietką i koniecznie ze schłodzoną jałowcówką (dżinem) z tonikiem i cytryną. Smacznego!
Uwagi:
W czasie grillowania nie zapomnijcie od czasu do czasu wrzucać na palenisko gałązek jałowca lub suchych owoców.Co za aromat.Boczek może być dość tłusty, i tak się wytopi, a część tłuszczu wchłonie pstrąg, który z natury swej jest dość chudy.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 kawałki na osobę |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Robert Jacek |