„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu

Wszyscy kochamy niezapowiedzianychgości. Tych, którzy się zapowiadają z 10 – 20 minutowym wyprzedzeniemrównież… Ale i na takich są sposoby. Nie dajmy się im zaskoczyć i przygotujmy im prawdziwą ucztę. Tym na pewno zbijemy ich z tropu i zyskamy trochę czasu na oswojenie się z myślą o ich obecności. Może nawet zdążymy trochę posprzątać i ukryć przed ich wzrokiem wszelkie wstydliwe utensylia, gdy oni będą rozpływać się w zachwytach nad naszymi kulinarnymi zdolnościami. Jeśli tylko otrzymamy niepokojący telefon (bądź sms) – wiemy już co robić. Noże w garść i do kuchni marsz!
Winna Gruszka
- 500ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 4 gruszki,
- 3 żółtka,
- 1 pomarańcza,
- 1 papryczka chilli,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 4 goździki
Pomarańcze sparzamy, wyciskamy z niej sok, a skórkę ocieramy. Wino wlewamy do wysokiego garnka, dodajemy do niego dopiero co wyciśnięty sok, otartą skórkę, chilli, pieprz i goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień (żeby wino mocno parowało) i gotujemy jeszcze 4 – 5 minut. Gruszki obieramy ze skóry, odcinamy ogonek i ok 0,5 cm dolnej części (tak, żebyśmy mogli gruszkę postawić na baczność) i wrzucamy je do wina. Gotujemy około 10 minut, aż będą miękkie z zewnątrz i wciąż twarde w środku. Następnie wyjmujemy je z garnka i chłodzimy pod zimna wodą. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do wina, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Gruszkę podajemy na niewielkim talerzu, stojącą, polaną sosem winnym.
Tosty Fondue

- 6 kromek pieczywa tostowego,
- 15dag ostrego, żółtego sera,
- 50ml białego, półwytrawnego (lub półsłodkiego) wina,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól, pieprz
Chleb tostowy tniemy po przekątnej – na trójkąty. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. W niedużym rondelku gotujemywino. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zmniejszamy ogień, a następnie dodajemy musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Jak przyprawy się dokładnie rozprowadzą w winie dodajemy ser i, cały czas mieszając, czekamy, aż powstanie jednolita, gęsta, serowa masa. Ściągamy wtedy rondelek z ognia i smarujemy pieczywo tostowe grubą warstwą serowego fondue. Nasze tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut. Gdy masa serowa się przyrumieni, a pieczywo będzie chrupkie – możemy podawać.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze