Gulasz węgierski

Przepis kulinarny

Składniki:

gulasz ten najlepiej gotuje się na wolnym powietrzu i do tego w kotle ( oczywiście zakupionym na Węgrzech) nad ogniskiem. Musimy sobie zarezerwować około dwóch godzin umilając sobie czas popijając zimny browarek.

Mięso gulaszowe (karkówka, łopatka lub inne) około 1,5 kg, słoniny 20 dag, boczek 20 dag, cebula 2 szt., pietruszka 2 szt., marchewka 2 szt., ziemniaki (w zależności od ilości głodomorów) 1 kg, papryka czerwona lub inna, ale surowa 3 szt.
Przyprawy: kminek, czosnek, przecier pomidorowy, papryka mielona, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu w tubce pikantna i na koniec kluseczki do zaciągnięcia naszej potrawy (też w zależności od ilości wody).

Jak przyrządzić?

Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kotła. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania) przyprawę gulaszową (węgierskie złoto). Na sam koniec wsypujemy kluseczki cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga. Smacznego.

Potrzebne przybory:

kociołek, nóż, łycha,

Jak podawać?

miseczki - można podawać z chlebem ale to nie jest konieczne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Trudnośćśredni
Porcje8-12
AutorMario

Gulasz węgierski: Podobne przepisy

Gulasz węgierski: wypróbuj również

Powiązane Tematy