Składniki:
1 kapusta pekińska duża lub dwie małe,
4 cebule,
5 korniszonów,
3-4 piersi z kurczaka,
przyprawa Gyros,
majonez,
ketchup,
przyprawa warzywko lub kucharek
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić w paseczki i posypać warzywkiem, kapustę wycisnąć. Cebulę kroimy w talarki i parzymy na sicie wrzątkiem. Piersi kurczaka obsmażamy w przyprawie Gyros(mięsko powinno mieć kolor czerwony). Pokroić w kostkę. Nie solimy, nie dajemy innych przypraw. Korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo w szklanym półmisku. Na spodzie układamy kapustę, na kapustę warstwę cebuli, na cebulę korniszony, na korniszony upieczone piersi kurczaka. Wszystko to zakrywamy resztą kapusty pekińskiej. Wierzch smarujemy ketchupem, a następnie majonezem. Dla zwolenników dużej porcji majonezu proponuję warstwę kapusty posmarowac ketchupem i majonezem.
Potrzebne przybory:
Nie jest to potrawa tucząca. Polecam.
Jak podawać?
Jest to danie podawane na zimno. Koniecznie w szklanym półmisku.
Uwagi:
Potrawa rewelacyjna! Podawałam ją na specjalne okazje - imieniny, święta, sylwestra.
Gwarantuję Wam, że Wasi goście nie będą chcieli jeść nic innego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 10 |
Autor | marzena32 |