Aromatyczna, intensywna w smaku sałatka. Ma wiele zalet - jest szybka i łatwa w przygotowaniu, zakup produktów do niej nie sprawia trudności, różnorodność warzyw powoduje, że jest bardzo odżywcza i sycąca, dobrze wygląda kolorystycznie. Sprawdza się na spotkaniach towarzyskich.
Składniki:
5 ziemniaków,
mała cukinia,
puszka białej fasoli,
czerwona i żółta papryka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka szczypiorku,
pęczek natki pietruszki,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżka soku z cytryny,
sól,
cukier do smaku,
łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinkach, następnie obrać i pokroić w grubą kostkę.
Cukinii nie obierać, pokroić w półplasterki, lekko posolić i podsmażyć na maśle.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Fasolę przełożyć na sito, wypłukać pod bieżącą wodą i dobrze odcedzić.
Czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek pokroić.
Cebulę pokroić cienko w piórka.
Wszystkie warzywa połączyć razem.
Jogurt, majonez, sok z cytryny dobrze wymieszać.
Przyprawić ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać natką pietruszki i szczypiorkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |