Sos mięsno-warzywny - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego, oliwa z oliwek, 1 cebula, 1 puszka koncentratu pomidorowego lub pomidorów bez skórek, 1 ząbek czosnku, mrożone warzywa pokrojone w paski, sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki suszona, kostka bulionu z oliwą i przyprawami, śliwki suszone, woda.

Jak przyrządzić?

Mięso rozgnieść i usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w paski cebule i posiekany czosnek. Przyprawić. Chwilkę jeszcze podsmażyć mieszając aby się nie przypaliło. Dodać 2 szklanki wody. Wrzucić warzywa (ze 2 garście) i kostkę bulionu, wymieszać i nakryć pokrywą. Pokroić 5 sztuk suszonych śliwek i wrzucić wraz z pomidorami. Przykryć i dusić ok. 15 min często mieszając. Można jeszcze doprawić wg upodobań.

Jak podawać?

Podawać z makaronem bezpośrednio po przyrządzeniu. Po odgrzewaniu traci wartość. Smacznego

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Trudnośćprosty
Porcje3
AutorMagda

Sos mięsno-warzywny: Podobne przepisy

Sos mięsno-warzywny: wypróbuj również

Powiązane Tematy