Knedle zzeskie

Przepis kulinarny

Składniki:

jajo, 1 sztuka,
0,5 szklanki mleka,
mąka, 20 dag, 2-3 łyżki,
2 dag drożdży,
bułka czerstwa

Jak przyrządzić?

Czerstwe bułki kroimy w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmażamy je na tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bułka jest świeża to pokroić drobno w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Do letniego mleka dodajemy drożdże, następnie 1 jajko i sól, wrzucić do miski z mąką. Wyrobić ciasto, które ma być gęste i odchodzić od ręki. Dodać usmażoną bułkę i wymieszać. Posypać mąką po wierzchu. Trzymać pod przykryciem 20-30 minut. Posypać deskę mąką, dać na nią ciasto, zrobić wałek i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut obracając. Można usmażyć go na maśle po kilku godzinach.

Jak podawać?

podajemy z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym

Uwagi:

Ugotowane ciasto kroimy w plastry.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt3 zł
Autorbutterfly82

Knedle zzeskie: Podobne przepisy

Knedle zzeskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy