Składniki:
jajo, 1 sztuka,
0,5 szklanki mleka,
mąka, 20 dag, 2-3 łyżki,
2 dag drożdży,
bułka czerstwa
Jak przyrządzić?
Czerstwe bułki kroimy w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmażamy je na tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bułka jest świeża to pokroić drobno w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Do letniego mleka dodajemy drożdże, następnie 1 jajko i sól, wrzucić do miski z mąką. Wyrobić ciasto, które ma być gęste i odchodzić od ręki. Dodać usmażoną bułkę i wymieszać. Posypać mąką po wierzchu. Trzymać pod przykryciem 20-30 minut. Posypać deskę mąką, dać na nią ciasto, zrobić wałek i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut obracając. Można usmażyć go na maśle po kilku godzinach.
Jak podawać?
podajemy z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym
Uwagi:
Ugotowane ciasto kroimy w plastry.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | butterfly82 |