Składniki:
4 owoce kiwi,
4 mandarynki,
150 g winogron,
4 łyżki białego wina,
2 łyżki miodu,
1 mała łyżeczka cukru,
1/4 l rumu,
1/2 l lodów.
Jak przyrządzić?
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Obrać mandarynki, wyłuskać cząsteczki. Winogrona przeciąć na pół, usunąć pestki. Zmieszać owoce z miodem i winem w misce. Lody przełożyć na godzinę przed podaniem do lodówki, włożyć do zamrażalnika. Po 20 minutach pokroić lody w plasterki, włożyć do miseczek i postawić w zamrażalniku lodówki. Przy stole włożyć owoce do naczynia i zagrzać nad płomieniem. Główkę cukru postawić na tacce. Polać rumem, podpalić. Podawać lody z gorącymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |