Składniki:
Ciasto: 0,5 szkl. oleju, 1 szkl. mleka, 2 jaja, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki dżemu (najlepiej śliwkowego), 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody.
Masa: 1 ugotowana puszka słodzonego mleka, 1 kostka masła roślinnego, 3 paczki herbatników, 1 szkl. whisky, 1,5 szkl. mocnego, gorącego naparu z herbaty, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek, zmiksować na gładką masę. Na końcu ubić białka i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i upiec - ok. 40 min. Po upieczeniu ostudzic i przeciąc na pół.
Masło ukręcić mikserem, stopniowo dodając mleko z puszki. Zmiksować, dolać 0,5 szkl. whisky. Schłodzic 15 min. w lodówce. Jeden placek ciasta posmarować 2/3 kremu, to przykryć drugim plackiem i posmarowac resztą kremu.
Herbatniki maczać w herbacie wymieszanej z pozostała whisky, układać na wierzchu ciasta. Polać polewą. Smacznego.
Uwagi:
Należy uważać by herbatniki zbyt długo się nie moczyły w herbacie, inaczej będą się rozłazić i spływać z ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andariel |