Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 7 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 kostka margaryny Palma, 20 dkg cukru pudru, 2 jajka, 0,5 paczki mleka w proszku, aromat migdałowy.
+ polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Ciasto: Wyrobić, włożyć do lodówki na godzinę. Potem cienko rozwałkować, wycinać kółka, trójkąty, kwadraty. Piec ciastka w średnio nagrzanym piekarniku.
Krem: Margarynę utrzeć z cukrem dodając jaka, potem ciągle ucierając dodawać po łyże mleka w proszku oraz aromat.
Upieczone ciastka przekładać kreme, oblać polewą. Na środek każdego można położyć orzecha, rodzynka, posypać kokosem. Jak kto woli.
Uwagi:
Jajka przed podaniem najlepiej sparzyć (zalać wrzątkiem i liczyć do 30 s szybciutko)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |