Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego, 1 kost. tłuszczu, 3 jajka, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki wiórków kokosowych, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do piecz., dżem lub konfitura
Jak przyrządzić?
Tłuszcz utrzeć z jajkami i cukrem, dodać kleik, wiórki i proszek. Składniki połączyć ręką. Formować małe kulki z dołkiem. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem zachowując odstępy (ciastka urosną). Piec w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dowolnym dżemem.
Uwagi:
Masa jest dość klejąca, ale cóż. Ciasteczka po upieczeniu wyjmować delikatnie, bo są mięciutkie. Polecam, są super!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | karmelek |