Sk艂adniki:
- szklanka jogurtu naturalnego (powinien byc gesty)
- czosnek (wedle uznania, ja lubie duuuuuzo)
- sol, pieprz
- pasta sambal oelek (tez ilosc wedle gustu)
- spora oberzyna
- oliwa z 1. tloczenia do smazenia
Jak przyrz膮dzi膰?
Jogurt wlewamy do miseczki (bedzie latwiej mieszac), dodajemy przecisniety przez praske czosnek, przyprawy i paste. Wszystko mieszamy dokladnie. Powinno byc pikantne, troche kwasne, troche slone. Oberzyne kroimy w plasterki 1 cm. Oproszamy sola z obu stron, czekamy ok 5 minut po czym kazdy plasterek pluczemy pod biezaca woda. Osuszamy, na patelni rozgrzewamy do wysokiej temperatury oliwe (niewiele, tylko tyle, by cieniutko zakryla powierzchnie naczynia)i wrzucamy plasterki oberzyny. Smazymy az stanie sie miekkawa ale jeszcze jedrna - ok. 2 minuty z kazdej strony. Usmazone plasterki kladziemy na 2 talerzach, sos podajemy albo w jednej miseczce albo w 2 osobnych (jesli biesiadnicy nie lubia jesc z jednej miski, Smacznego :)
Potrzebne przybory:
patelnia, miseczka, szpatulka do mieszania - najlepsze sa takie druciane, wynalazek wlochow
Jak podawa膰?
Tak jak w przepisie - na talerzykach z miseczkami sosu, kazdy sobie zamoczy jak w fondue i am am :)
Uwagi:
To jest swietna przystawka albo fajny dodatek do ryb czy mies. Oberzyne smazymy prawie bez tluszczu, bo wchlonie kazda jego krople jak gabka wiec im mniej - tym lepiej :)
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | Martana |