Składniki:
Świeże grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cebula, ząbek czosnku, dobrej jakości woda.
Jak przyrządzić?
Grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski oczyścić i wrzucić do osolnej wody. Grzybów średniej wielkości powinno być 5 do 10 na osobę, im więcej, tym potrawa smaczniejsza i ok. 0,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, upieczoną niewielką cebulkę (na blasze lub w mikrofalówce), jeśli ktoś lubi to jeszcze ząbek czosnku. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Grzyby gotuje się długo! Powstanie nadzwyczaj smaczny rosół, dla smakoszy smaczniejszy od mięsnego! Podawać z ziemniakami.
Jak podawać?
Ugotować do rosołu ziemniaki. Po ugotowaniu pokroić w plasterki, ułożyć na głębokim talerzu, zalać rosołem grzygowym z dodatkiem grzybów. Jest to doskonałe pierwsze danie obiadu wielodaniowego.
Uwagi:
Grzyby krótko gotowane mogą zaszkodzić, nawet te nietrujące, więc gotujemy ten rosół conajmniej godzinę, jest pyszny i zdrowy bo bez cholesterolu!Szkoda, że na te grzybki - zielone lub szare gąski trzeba poczekać do jesieni, ale warto choć raz spróbować tego dania, niezapomniany, wspaniały smak przy wielkiej prostocie potrawy!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Klaps |