Rosół grzybowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Świeże grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cebula, ząbek czosnku, dobrej jakości woda.

Jak przyrządzić?

Grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski oczyścić i wrzucić do osolnej wody. Grzybów średniej wielkości powinno być 5 do 10 na osobę, im więcej, tym potrawa smaczniejsza i ok. 0,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, upieczoną niewielką cebulkę (na blasze lub w mikrofalówce), jeśli ktoś lubi to jeszcze ząbek czosnku. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Grzyby gotuje się długo! Powstanie nadzwyczaj smaczny rosół, dla smakoszy smaczniejszy od mięsnego! Podawać z ziemniakami.

Jak podawać?

Ugotować do rosołu ziemniaki. Po ugotowaniu pokroić w plasterki, ułożyć na głębokim talerzu, zalać rosołem grzygowym z dodatkiem grzybów. Jest to doskonałe pierwsze danie obiadu wielodaniowego.

Uwagi:

Grzyby krótko gotowane mogą zaszkodzić, nawet te nietrujące, więc gotujemy ten rosół conajmniej godzinę, jest pyszny i zdrowy bo bez cholesterolu!Szkoda, że na te grzybki - zielone lub szare gąski trzeba poczekać do jesieni, ale warto choć raz spróbować tego dania, niezapomniany, wspaniały smak przy wielkiej prostocie potrawy!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Autor Klaps

Rosół grzybowy: Podobne przepisy

Rosół grzybowy: wypróbuj również

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Przepis na sos grzybowy

... Co prawda sezon grzybowy jeszcze przed nami, jednak dla tych, którzy uwielbiają smak grzybów, mam dobrą wiadomość. Przygotowanie pysznego sosu może odbyć się na bazie tych suszonych. Jak zrobić sos grzybowy? Oto praktyczny i bardzo szybki ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... Sezon grzybowy trwa. Warto z tego korzystać i dodawać grzyby absolutnie do wszystkiego. Zupa grzybowa jest pyszna, ale zupa grzybowa z serem feta, to po prostu niebo w gębie. Musisz jej wprawdzie ... do nich drobno pokrojone marchewkę, ziemniaki ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... w poniższym artykule, zawierającym ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... Sos grzybowy to świetny dodatek do kopytek czy placków ziemniaczanych. Powinnaś poznać ten przepis, bo doda twoim daniom smaku, aromatu, wyrazu. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale musisz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia, na przykład ...

dawno temu

Niezbędnik na świątecznym stole – zupa grzybowa

... Unoszący się w domu zapach zupy grzybowej, to coś co zawsze kojarzy mi się ze Świętami od lat. Aromat tego dania, zawsze przenosi mnie w ten magiczny czas, nawet wtedy, kiedy zdarza mi się ugotować tą zupę w trakcie innych dni w roku. ... ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Zupa z makaronem

... bardziej pożywnego i rozgrzewającego niż kubek rosołu. Jednakże na nim nasze możliwości się nie kończą. Nie trać okazji i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego znacznie więcej na temat gotowania zup z makaronem, a także poznasz ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... pewnością daniem, którego nie przygotujemy jak ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie smacznego mięsa z aromatem grzybów nie pozwoli oprzeć się pokusie nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić polędwiczki oraz poznasz inne pomysły ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? Przekonaj się, że jego uzyskanie wcale nie jest trudne. ... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? ...

dawno temu

Powiązane Tematy