Składniki:
1 opakowanie tofu naturalnego (najlepiej polgruntu) - ok. 125 g,
1 duży pomidor lub 2 małe,
2 (lub wiecej) łyżki sezamu,
sos sojowy,
oliwa z oliwek lub olej,
przyprawy - pieprz (dużo), sól, bazylia, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Krążek tofu kroimy na 3 plastry (cieńsze krążki ;]), a każdy z powstałych na krzyż na ćwiartki. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy drobno. Tofu układamy na rogrzanym oleju na patelni. Gdy jest rumiane, przekładamy na drugą stronę i zasypujemy sezamem. Po chwili dorzucamy na patelnię pomidory i dodajemy przyprawy. Gdy pomidory puszczą sok, potrawa jest gotowa. Najlepiej podawac z chlebkiem pita i plastrami awokado.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Autor | koala |