Składniki:
30 dg filetów z indyka,
30 dg makaronu (może być ryżowy lub sojowy),
5 dg grzybków mun lub 20 dg pieczarek,
2 marchewki,
1 cebula,
szczypiorek do posypania,
2 łychy sosu sojowego,
łyżeczka mielonego imbiru,
pieprz, sól, olej
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron (najlepiej rurki) i zalać zimną wodą; w tym samym czasie namoczyć grzybki w ciepłej wodzie i jak zmiękną pokroić w cienkie paseczki. Marchewki obrać i pokroić w słupki, cebulę pokroić w piórka. Szczypiorek opłukać i posiekać. Filety pokroić w kosteczkę, osolić i usmażyć z imbirem na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 3 min. na dużym ogniu stale mieszając. Dodać sos sojowy i ugotowany makaron, smażyć dalej na mniejszym ogniu przez 4 min. Przed podaniem według uznania posypac pieprzem i szczypiorkiem. Smacznego :o)
Potrzebne przybory:
Danie najlepiej przygotowywać w głębokiej patelni, żeby nic nie wypadło i nie zapaskudziło kuchenki ;-)
Uwagi:
Danie jest proste, szybkie i co ważne niskokaloryczne (jedna porcyjka to około 320 kcal)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Berni |