Składniki:
450 g piersi z kurczaka bez kości,
175 g drobnej tartej bułki,
2 łyżeczki: liści oregano i bazylii(suszonych),
1 łyżeczka soli,
1 łyżka chilli w proszku,
po łyżeczce papryki, pieprzu, proszku czosnkowego i cebulowego,
2 jajka,
60 ml mleka,
55g mąki,
1l oleju,
250 ml sosu śliwkowego.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka pokroić w 2,5 cm paski. Tartą bułkę wymieszać z przyprawami. Jajka rozmącić w mleku. Do miski wsypać mąkę. Dobrze rozgrzać olej. Paseczki kurczaka oprószyć mąką. Zanurzyć w mieszance jajka. Obtoczyć w tartej bułce(z przyprawami). Kawałki kurczaka smażyć na oleju przez 10 minut. Ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar oleju. Położyć na pólmisek. Podawać ze sosem śliwkowym w ozdobnym naczyniu.
Jak podawać?
z sosem śliwkowym, i do ozdoby jakaś zielona roślinką - koperek lub pietruszka
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Autor | pani XXX |