Składniki:
Ciasto: 2 szklaniki mąki, 3 łyżki cukru, 15 dag posiekanego masła, 2-3 łyżki
Wierzch: 6 brzoskwiń, 3/4 szklanki śmietanki (22%), 4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 białko.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mąkę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną wodę i szybko zagniec. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek (np. suchą fasolą lub suchym grochem). Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. i piecz tartę z obciążeniem 10 minut. Zdejmij obciążenie i papier i piecz jeszcze ok 10 minut na złocisty kolorek.
Masa:
Śmietankę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj mikserem na najniżych obrotach. Otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika (180 st). Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki i pokrój na plastry. Białko ubij, dodaj brzoskwinie i łyżke cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200 st. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z owocami, posyp całość łyżką cukru i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Potrzebne przybory:
deska, mikser,miska
Jak podawać?
Podawać całkiem ostudzoną. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.
Uwagi:
Można spokojnie użyć brzoskwiń z puszki. Próbowałam też wersji z ananasem, bardzo dobra.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kees |