Składniki:
2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego, 2 jajka, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 poakowanie cukru waniliowego, 2 dag masła, szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, 3 łyżki oleju,
Krem: 50 dag truskawek, 7 dag cukru, sok z 1/2 cytryny
Jak przyrządzić?
1. Białka odzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem, mąką, solą i pianą ubitą z białek.
2. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.
3. Z ciasta usmażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 12 placuszków.
Posypać cukrem pudrem i polać czy zanurzać (ja zanurzam i jem, tak jest wygodnie) je w kremie truskawkowym.
Uwagi:
Trochę trudno się je piecze ale warto. Do kremu mozna dodać likier pomarańczowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 1156 razem, 289 jedna porcja |
Autor | Agnieszka |